Ga naar de inhoud

Beleef Prentenboeken met KinderYoga!

  • 6 min read
kinderyoga met prentenboeken

Wil je een prentenboek op een andere manier beleven? Probeer dan de verhalen te koppelen aan een yogales! Een prachtige combinatie die de fantasie prikkelt en zorgt voor een hoge betrokkenheid bij kinderen.

Kies als eerst een mooi prentenboek. Bedenk vervolgens welke yogahoudingen hier goed bij passen. Lees het verhaal voor en geniet samen van het avontuur!

In dit artikel leg ik uit hoe je prentenboeken met kinderyoga kan combineren in de klas of opvang. Het leidt leerkrachten en pedagogisch medewerkers door het proces van het kiezen van een geschikt prentenboek, het selecteren van een passende locatie, het afstemmen van yogahoudingen op het verhaal, en tenslotte het samen beleven van het avontuur.

Prentenboeken en yoga zijn een mooie combinatie voor meer interactie, fysieke beweging en creativiteit in de ontwikkeling van kinderen, terwijl ook flexibiliteit en betrokkenheid worden gestimuleerd.

Heb je liever dat ik met je team de yogaverhalen kom schrijven? Stuur dan een mailtje naar laura@leerkriebels.nl voor een workshop op maat!

Groetjes,
Laura

Een grote zaal met yogamatten en een prentenboek

Voorlezen en Yoga, een heerlijke combi!

Voordat we duiken in de wondere wereld van prentenboeken gecombineerd met yoga, laten we even stilstaan bij het waarom. Deze unieke samensmelting biedt niet alleen een nieuwe draai aan een voorleesmoment, maar ondersteunt ook de motorische ontwikkeling, concentratie en emotionele welzijn van kinderen.

Door verhalen tot leven te brengen met yoga, creëren we een interactieve ervaring die zowel het lichaam als de geest prikkelt. Het is een prachtige manier om kinderen te leren uitdrukking te geven aan hun gevoelens, creativiteit te stimuleren en een liefde voor lezen te ontwikkelen. Met deze gedachte als ons uitgangspunt, laten we beginnen aan onze reis.

Stap 1. Kies een boek

Binnen de yoga zijn de houdingen vaak vernoemd naar een dier. Een prentenboek vol dieren maakt het dus extra makkelijk om er een yogales bij te maken! Maar je kan ook heel goed een prentenboek kiezen dat past bij het thema van de groep.

Als je een digibord hebt zou je hier mooi de prenten op kunnen tonen, zo kunnen de kinderen achter in de ruimte ook meegenieten. Bovendien heb jij je handen vrij om te bewegen.

prentenboeken mindfulness en yoga

Stap 2. Kies een plek

Wil de yogales in een speelzaal geven? Of juist in het lokaal of groepsruimte? De plek heeft invloed op de bewegingsruimte en is dus handig om vooraf over na te denken. Wordt het een yogales op gymmatten of op een stoel?

Het is ook leuk om de verteltafel te vervangen voor een yogahoek. Hang de prenten van het boek op, met de daarbij behorende houdingen. Zo kunnen de kinderen zelfstandig het verhaal beleven.

Stap 3. Kies de houdingen

Zodra je een mooi prentenboek hebt gekozen en weet waar je de yogales gaat geven, kan je de houdingen kiezen. Ik gebruik graag kaarten met de yogahoudingen, met een beetje verbeelding kan je de houdingen koppelen aan het prentenboek.

yogakaarten voor peuters

Eerder heb ik een yogales uitgewerkt bij het prentenboek De leeuw in de muis, dit kan je als voorbeeldje gebruikten voor je eigen yogales. Je kan ook mijn kleurplaat yogakaarten gebruiken om je les vorm te geven 🙂

Het is handig om vooraf na te denken welke houdingen je wil uitvoeren, maar laat ook zeker ruimte voor de ideeen en inbreng van de kinderen. Je zult waarschijnlijk al snel merken dat er ook elementen van drama en spel terugkomen in je les.

Zorg dat je kan afwisselen tussen een actieve en ontspannende oefeningen, kijk wat de groep fijn vindt. Rond het verhaal af met ontspannende oefening.

Stap 3.2 Laat ChatGPT je helpen met het maken van je yogales

Als je het moeilijk vindt om de juiste houdingen te kiezen, kan ChatGPT je goed helpen. Ik zal het je laten zien op basis van het prentenboek Coco, kijk uit! van Loes Riphagen.

In dit prachtige verhaal kan Coco inmiddels goed vliegen. Hij wil voor mama mooie bloemen plukken en wandelt steeds verder het bos in… Steeds dieper en dieper. Op zoek naar de mooiste bloemen voor mama.

Voor dit verhaal heb ik in GPT de onderstaande prompt gebruikt. Ik heb steeds een korte beschrijving gegeven van de prenten waar ik een yogahouding bij wil. Hij maakt er een toffe les van! Bekijk de volledige yogales op deze blog.

Stap 4: Beleef het avontuur!

Woooehoe, tijd om te bewegen! Nu je de houdingen hebt uitgekozen kan je samen op avontuur gaan. Heerlijk genieten van mooie prentenboeken en samen lekker bewegen. Tijdens het voorlezen ontstaan er misschien nog meer ideeen. Probeer hier ruimte voor te creëren.

Door flexibel om te gaan met het verhaal, zal de betrokkenheid van de kinderen nog groter worden!

Yoga met prentenboeken biedt een unieke kans om leesplezier te combineren met fysieke gezondheid en welbevinden. Het verrijkt de leerervaring, ondersteunt de ontwikkeling van kinderen op meerdere vlakken en biedt een creatieve uitlaatklep.

Ben je geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan en wil je jouw ervaringen delen of heb je behoefte aan meer begeleiding? Ik nodig je van harte uit om jouw verhalen te delen of vragen te stellen. Samen kunnen we de wereld van kinderyoga en prentenboeken nog kleurrijker maken. Stuur je vragen of ervaringen naar laura@leerkriebels.nl en laten we de kracht van verbeelding en beweging blijven verkennen!

Pinterest Pin Kinderyoga met Prentenboeken

Beleef Prentenboeken met KinderYoga!