Spelletjes spelen is goed voor de ontwikkeling, voor alle leeftijden. In dit artikel heb ik leuke bord- en kaartspellen uitgezocht die je kan inzetten om het logisch denken te stimuleren. Een belangrijke vaardigheid voor jong en oud. Ideaal toch?!
Om het logisch denken te prikkelen kun je heel goed Smart Games inzetten. Er bestaan veel verschillende soorten, dus er zit vast wel iets interessants tussen voor je kind of klas. De games zijn een soort denkpuzzels, opklimmend in moeilijkheid.
Naast de Smart Games bestaan er ook andere kaart- en bordspelletjes voor een leuke denk uitdaging. Voor het gemak wel even onderverdeeld in onder-, midden- en bovenbouw. Deze onderverdeling mag je zien als een soort algemene richtlijn. Ga er dus flexibel mee om. Onderaan het artikel zal ik nog wat meer vertellen over het logisch denken.
Groep 1-2 | Groep 3-4-5 | Groep 6-7-8 |
---|---|---|
Rush hour shift | Mijn eerste betoverde dolhof | SET! |
Bunny Boo | Vlotte Geesten 2.0 | Qwirkle |
Set Junior | Hide and Seek: Piraten | Pentago Mechanic |
Regenwormen Junior | Wie is het? | Quarto Classic |
MAX de kat | Sushi Go! | Take 5! |
Heb je nog andere leuke spellen ontdekt? Stuur mij dan gerust een berichtje!
Groetjes,
Laura
Leukste spellen om logisch denken te oefenen in de onderbouw
In de onderbouw kan het soms best zoeken zijn naar een passende uitdaging. Het spel moet het denken prikkelen, maar soms zitten andere dingen nog in de weg. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van de fijne motoriek. Probeer daarom één van deze spellen, ze zijn allemaal door een ‘kleuterkeuring’ goedgekeurd.
Rush Hour Shift
Bij Rush Hour staan er flink wat auto’s in de file. Door de auto’s op een bepaalde manier te verplaatsen kan jij (de rode auto) eindelijk verder rijden. De analytische manier van denken ‘als ik dit doe, dan…’ vormt de basis voor dit spel.
Tijdens het spelen van dit spel oefenen kinderen het lezen van een plattegrond. Bovendien doet dit spel een groot beroep op de ruimtelijke oriëntatie, het domein meetkunde komt hier dus ook in terug.
Bunny Boo
Met de smartgame Bunny Boo probeer je Bunny op de juiste manier door het venster te laten koekeloeren. Er zitten verschillende opdrachten bij die de hersenen flink laten kraken! Het spel heeft niet heel veel losse onderdelen, wel zo handig voor in de klas.
Naast het logisch redeneren oefen je bij deze game ook het ruimtelijk inzicht, je schakelt bij de opdrachten van 2D naar 3D. Het is een perfect spel als je in de klas wil werken aan meetkundige begrippen.
Set Junior
Bij het spel Set Junior zoeken kinderen naar verschillende combinaties op de kaarten, ze kijken hierbij naar overeenkomsten en verschillen tussen de vormen en figuren. Ook komen kleuren en aantallen voor in dit spel. Bij dit spel moet je scherp zijn en de boel vlot kunnen overzien. Alleen dan lukt het om het spel te winnen!
Regenwormen Junior
Bij het spelletje Regenwormen Junior moet je bepaald aantal symbolen verzamelen. De kinderen oefenen met tellen en proberen een eigen tactiek te ontwikkelen om de juiste hoeveelheid bij elkaar te krijgen.
Verschillende ouders geven aan dat ze het een leuk en leerzaam spel vinden. Je kunt elkaar ook een beetje plagen door wormen van elkaar af te pakken.
MAX de kat
Het spel Max de kat is een ontzettend leuk coöperatief spel. Tijdens het spelen van dit bordspel moet je zo snel mogelijk verschillende dieren in veiligheid brengen, anders eet Max hen op.
Je kunt je voorstellen hoe spannend dit kan zijn voor jonge kinderen! Ze leven zich helemaal mee met het verhaal. Je daagt kinderen uit om samen te werken en de strategieën te overleggen.
Leukste spellen om logisch denken te oefenen in de middenbouw
De spellen die hieronder beschreven staan zijn interessant voor kinderen in de middenbouw. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat jouw kind al toe is aan meer. In dat geval kan je ook de spelletjes van de bovenbouw bekijken!
Mijn eerste betoverde doolhof
Het spel Mijn eerste betoverde doolhof is een avontuurlijk en spannend spel! Bij dit spel moet je de weg vinden in een doolhof, dus ontzettend goed voor de ruimtelijke oriëntatie. Onderweg kom je allemaal griezelige wezens tegen. Ook kun je elkaar dwarsbomen of per ongeluk helpen, je moet dit spel goed blijven opletten dat je jezelf helpt, maar de ander niet!
Er zijn ook varianten met een bepaald thema zoals Paw Patrols en Frozen, daar zijn ze bij mij in de klas helemaal weg van.
Vlotte Geesten (2.0)
Vlotte Geesten en Vlotte Geesten 2.0 zijn leuke kaartspelletjes. Een leuke mix van reactievermogen en verbanden zien. Ik introduceerde Vlotte Geesten aan een klein groepje in de klas, al gauw stonden er een hele groep mee te kijken.
Hide and Seek: Piraten
Het spel Hide and Seek: Piraten is weer een van de Smart Games, dit keer in een piraten thema!
Bij dit spel help je de piraten bij hun avontuur. Het is een echte breinkraker waarbij je het logisch denken en doorzettingsvermogen bij oefent. Leuk om samen te spelen, maar ook een goed spel om alleen te spelen.
Wie is het?
Het spel Wie is het? was wel een van mijn favoriete spellen van vroeger. Niet alleen goed voor het oefenen van logisch denken, maar ook ontzettend goed voor de taalontwikkeling. Raad door handige, strategische vragen welk persoon je tegenstander heeft. Wie als eerste raadt wie de ander heeft getrokken heeft gewonnen!
Sushi Go!
Bij het smakelijke spel Sushi Go! verzamel je zoveel mogelijk sushi bij elkaar. Je geeft bij dit spel steeds een sushi-kaartje door en ontvangt kaarten van tegenspelers. Dat maakt het spel spannend! Het spelletje is gemakkelijk te leren is leuk vormgegeven.
Leukste spellen om logisch denken te oefenen in de bovenbouw
Zoals hierboven al genoemd zijn de spellen hieronder uitermate geschikt voor alle kinderen in de bovenbouw. Maar heb je kan ze ook zeker met jongere kinderen spelen, dus heb je een enthousiast kind? Speel dan vooral meer uitdagendere spellen!
Set!
Het kaartspel Set! is een vervolg op Set Junior. Ook bij dit spel staan verschillen en overeenkomsten in vorm, kleur en patronen centraal. Kinderen leren om combinaties te maken en te sorteren op basis van de verschillende kenmerken.
Dit spel is ook echt uitdagend voor volwassenen. Zeker als je het spel nog niet vaak gespeeld hebt is het een fijne breinkraker!
Qwirkle
Qwirkle is een spel dat zich richt op verschillende vormen en kleuren. Het spel bestaat uit verschillende tegels. De tegels moet je met elkaar verbinden op basis van kleur of vorm. Tijdens het spelen oefen je ook het strategisch denken.
Pentago Mechanic
Vier op een rij, wie kent het spel niet? Pentago gaat een stap verder. De ruimtelijke oriëntatie wordt gestimuleerd, maar er wordt ook een beroep gedaan op het logisch denken en redeneren. Een stuk van het speelveld wordt elke beurt 90 graden gedraaid, je moet dus vooruit denken bij dit spel.
Quarto Classic
Quarto Classic is ook weer een lastigere variant van het spel vier op een rij. Bij dit spel moet je vier speelstukken op een rij krijgen, maar zij hebben verschillende kenmerken. De vorm, kleur en hoogte zijn bijvoorbeeld verschillend. Kinderen moeten bij dit spel dus nadenken over de verschillende kenmerken van de speelstukken.
Take 5!
Het kaartspel Take 5! Is een toffe combinatie van tactiek en geluk. Je speelt het spel met een wat grotere groep, leuk om met het hele gezin te spelen of juist een gedeelte van de klas.
Bij dit spel moet je zo min mogelijk strafpunten incasseren. Zeker op het moment dat een groep groter wordt wordt het opletten geblazen!
Logisch denken en redeneren in het basisonderwijs
Logisch denken en redeneren binnen het rekenonderwijs, wat bedoelen we daar precies mee? Bij logisch denken draait het onder andere om het vermogen om verbanden te leggen, dit onderdeel van de rekenontwikkeling hangt samen met andere domeinen zoals getalbegrip en meetkunde. Het is een mentaal proces van inschatten, voorspellen en plannen bedenken.
Denkvermogen heb je nodig om informatie op waarde in te schatten en bijvoorbeeld punten goed te beargumenteren. Je reflecteert op het denken en handelen, zo kom je tot nieuwe ideeën en standpunten. Spellen die dit stimuleren zijn om te smullen voor kinderen met een hogere intelligentie, hun denkvermogen wordt geprikkeld en uitgedaagd.
Logisch denken wordt ook wel gezien als een voorwaarde voor -, of een begin van programmeren. Bij programmeren worden ‘problemen’ in kleine stukjes gehakt. Kinderen worden gestimuleerd om na te denken ‘als ik dit doe, dan….’.
Dit oplossingsvermogen komt trouwens niet alleen terug bij programmeerlessen, maar zit ook sterk in wetenschap en techniekonderwijs. Nadenken, uitproberen, analyseren en tot een conclusie of oplossing komen. In het onderwijs noemt men dit ook wel ‘21st Century Skills’.
Bij jonge kinderen gaat dit vooral door uitproberen, trial and error. Naarmate kinderen ouder worden, lukt het steeds beter om hier vooraf over na te denken. Wel is het nodig dat de kinderen de gelegenheid krijgen om dit te oefenen.