Ga naar de inhoud

Kinderyogales De Taart voor de Koning – Leuk voor de Koningsspelen!

  • 6 min read
afbeelding van de yogales de taart voor de koning

Yoga is een waardevolle aanvulling op het lesprogramma, vooral tijdens evenementen zoals de Koningsspelen, waar het thema ‘samen sportief en gezond’ centraal staat. Voor leerkrachten die nieuw zijn met yoga, maar het graag willen integreren in hun klas, biedt de aanloop naar de Koningsspelen een uitgelezen kans om te beginnen.

Kinderyoga kan niet alleen de fysieke flexibiliteit en kracht van kinderen bevorderen, maar ook hun concentratie, zelfbewustzijn, en emotionele welzijn verbeteren. Hier zijn drie praktische tips voor leerkrachten om yoga op een leuke en toegankelijke manier in hun klas te brengen tijdens de Koningsspelen:

Focus op Plezier en Participatie, Niet Perfectie

Het belangrijkste doel van kinderyoga is niet om elke houding perfect uit te voeren, maar om de kinderen plezier te laten beleven aan beweging en ze kennis te laten maken met yoga. Moedig kinderen aan om de houdingen op hun eigen niveau uit te voeren en benadruk dat het oké is als niet alles meteen lukt. Door een positieve en ondersteunende omgeving te creëren, zullen kinderen zich meer op hun gemak voelen om deel te nemen en te experimenteren met verschillende houdingen.

Yoga tijdens de Koningsspelen

Zet yoga in als een opwarmactiviteit aan het begin van de Koningsspelen of als een rustgevend moment na afloop van de sportieve activiteiten. Dit kan helpen bij het bevorderen van een gevoel van gemeenschap en welzijn onder de kinderen, terwijl het ook de gelegenheid biedt om even te ontspannen en tot rust te komen.

De yogales “Een taart voor de koning” kan eenvoudig worden aangepast aan de beschikbare tijd en ruimte, en vereist geen speciale spullen, wat het ideaal maakt voor op school of in de klas.

Door yoga op een toegankelijke en plezierige manier te introduceren, draag je bij aan een positievere en gezondere ervaring voor hun leerlingen tijdens de Koningsspelen. Dit bevordert niet alleen fysieke activiteit, maar ook mentale rust en creativiteit, wat allemaal essentiële aspecten zijn van de algehele ontwikkeling van kinderen.

Introductieverhaal: De Taart voor de Koning

Lieve kinderen, vandaag is het een hele speciale dag. Weten jullie wie er jarig is? Het is Koning Willem-Alexander! En wat is een verjaardag zonder een heerlijke verjaardagstaart? Daarom gaan we vandaag samen een heerlijke taart bakken voor de koning. Maar dit is geen gewone taart. Het is een taart waar we niet alleen met ingrediënten werken, maar ook met yoga! Door yoga te doen, gaan we de ingrediënten voor onze taart verzamelen, mengen en bakken. Zo maken we niet alleen iets heerlijks voor de koning, maar worden we ook nog eens sterk, kalm en blij. Zijn jullie er klaar voor om te beginnen? Laten we samen de keuken van de koning ingaan en aan de slag gaan!

De Ingrediënten Pakken – Zij Twist

Om te beginnen, gaan we de ingrediënten voor onze koningstaart verzamelen. Stel je voor dat alle ingrediënten op een plank naast je liggen. We moeten ze pakken zonder van onze plek te bewegen. Hoe doen we dat? Met een zij twist!

Ga stevig staan met je voeten op heupbreedte. Steek je armen recht vooruit, parallel aan de grond.

Adem in en draai je bovenlichaam naar rechts, alsof je een groot pak meel van de plank pakt. Strek je armen uit naar ‘de plank’. Adem uit en draai terug naar het midden. Nu, adem in en draai naar links, pak een pak suiker. En weer terug naar het midden.

Herhaal dit een paar keer, alsof je alle ingrediënten één voor één van de plank pakt. Elke keer een ander ingrediënt: eieren, boter, vanille, en niet te vergeten, een snufje liefde.

Het Mengen – Staande Houding als Voorbereiding op de Tadasana

Nu we al onze ingrediënten hebben, is het tijd om ze te mengen. Dit doen we in een staande houding, als voorbereiding op de Tadasana.

Sta recht en sterk met je voeten op heupbreedte. Laat je armen langs je lichaam hangen. Stel je voor dat je een grote mengkom voor je hebt. Adem in en hef je armen op boven je hoofd, alsof je een grote garde vasthoudt.

Adem uit en laat je armen zakken, alsof je echt in de kom roert. Maak grote, ronde bewegingen met je armen. Voel hoe je de ingrediënten met liefde en zorg mengt.

De Oven – Verwarmde Handen op je Buik in Tadasana

Nu ons taartmengsel klaar is, moet het gebakken worden. En onze oven? Dat zijn wij zelf, met onze warme energie! Blijf in de Tadasana staan. Wrijf je handen snel tegen elkaar totdat ze warm worden.

Plaats je warme handen zachtjes op je buik. Sluit je ogen en stel je voor hoe de warmte van je handen de taart in je buik bakt. Voel de warmte en zie voor je hoe de taart rijst en goudbruin wordt.”

Afbeelding van de yogales de taart voor de koning

Ademspel – Kaarsjes Uitblazen

Onze taart is gebakken! Maar voordat we hem aan de koning kunnen geven, moeten we de kaarsjes uitblazen. Laten we een ademspel doen. Adem diep in door je neus en stel je voor dat je voor een grote verjaardagstaart staat met kaarsjes. Blaas nu de kaarsjes uit met een lange, zachte uitademing door je mond. Kun je alle kaarsjes in één keer uitblazen?

Yoga Stopdans – De Koning is Jarig

Nu de taart klaar is en de kaarsjes zijn uitgeblazen, is het tijd voor een feestje. De koning is jarig, dus we doen een yoga stopdans! Als de muziek speelt, dansen we vrij en blij. Maar als de muziek stopt, bevriezen we in een yoga houding. Het kan Tadasana zijn, een boom, een krijger, of elke houding die je leuk vindt.

Dit avontuur brengt niet alleen plezier en beweging in de klas, maar introduceert ook de principes van yoga op een speelse en toegankelijke manier. Perfect voor leerkrachten die nieuwsgierig zijn naar kinderyoga en het willen integreren in hun viering van de Koningsspelen.

Kinderyogales De Taart voor de Koning - Leuk voor de Koningsspelen!