Teleurstelling is een lastige emotie. Niet alleen voor kinderen, ook voor ons ‘volwassene’. Mindfulness heeft mij geholpen om vriendelijk om te gaan met mijn eigen teleurstelling.
Tijdens mijn begeleiding zijn dit ook ontzettend fijne skills om te oefenen. Deze handvatten deel ik graag met je. Zodat ook jij je kind op een fijne manier kan helpen met al die ingewikkelde emoties.
Help je kind met drie stappen. Merk de emotie op. Erken (zonder oordeel) het gevoel en de situatie. Toon compassie en begrip.
Simpel toch? (Maar zeker niet altijd makkelijk.)
In het kort…
De eerste stap is dus de emotie überhaupt op merken. Zodra je de teleurstelling ziet bij je kind kun je dit benoemen. Je geeft de situatie en het gevoel erkenning.
‘Ik zie dat je emotioneel bent, voel je je teleurgesteld? Dat snap ik, dat mag.’
Nadat het gevoel is opgemerkt, help je je kind het gevoel te aanvaarden. De situatie zal niet veranderen, maar het gevoel mag er zijn. Vraag waar hij of zij de emotie voelt. Het aanvaarden kan soms best even tijd kosten, ook dat is oké. Je kunt het proces niet versnellen of forceren.
Tot slot kijk je samen naar wat hij of zij nodig heeft. Misschien even een momentje voor zichzelf, een slokje water of een lekkere knuffel.
Op een later moment kun je de emoties verder onderzoeken. Met het Kleurenmonster Bordspel kun je dit op een leuke en luchtige manier doen. Lees hier op welke manieren ik dat doe.
Of luister naar een meditatie op MijnYogaNidra.nl (ik spreek ze zelf in 🙂 ). Heerlijk thuis op een rustige, fijne plek.
Tijdens het mediteren oefen je met opmerken, zonder direct te reageren. Zo kun je dus ook je teleurstelling bekijken.
Hé, wat merk ik op? Hoe voelde ik me? Waar voelde ik dat? En is dat gevoel steeds hetzelfde? Of verandert het gevoel?
Help je kind de teleurstelling op te merken, zodat hij of zij het een plekje geeft. Hierdoor zal het gevoel hem of haar op een later moment minder ‘lastig vallen’. Misschien helpt het al bij een volgende teleurstelling!
Tot nu toe beschrijf ik vooral dingen die je met je kind kan doen. Maar nu ben je zelf aan de beurt… Hoe ga je om met teleurstellingen? Onderschat niet wat de invloed is van een rolmodel.
Je eigen houding, je eigen (zelf)compassie. Van jou leert hij of zij hoe je tegen jezelf praat na een misser of fout… Hoe je tegen jezelf praat als het anders loopt dan je had gehoopt.
Helende verhalen voor je kinderyogales
Geef je kinderyogalessen een extra dimensie met dit gratis boek vol helende verhalen en prachtige kleurplaten. Laat kinderen ontspannen, hun fantasie prikkelen en genieten van een moment van rust en verbinding. Perfect voor kinderyoga!
Hoe helpt mindfulness kinderen omgaan met teleurstelling?
Met mindfulness kijk je vriendelijk naar alles wat er is. Alle prikkels, emoties, impulsen en tegenslagen. Alles wat er op een dag gebeurt.
Ik wil als eerste aandacht geven aan je eigen houding. Hoe mindful reageer jezelf bij teleurstelling? Er zijn zeven houdingskwaliteiten die je bij mindfulness versterkt. Deze zeven elementen helpen mij omgaan met obstakels.
Deze houding oefen je vooral tijdens meditaties. Mindful omgaan met teleurstelling door de emotie te aanvaarden. Niet oordelen over het gevoel en uiteindelijk dit gevoel uiteindelijk los te laten.
Kinderen zien hoe dat je met compassie en begrip reageert op teleurstelling. Er is even verdriet of misschien wat boosheid. Je zorgt voor jezelf. Jij bent hun voorbeeld.
Ik kan je daarom ook zeker aanraden om zelf ook te oefenen met mediteren, samen met je kind of alleen. Wat jullie zelf het prettigste vinden. Op MijnYogaNidra.nl heb ik verschillende meditaties en yoga nidra’s ingesproken. Deze mag je gratis beluisteren.
Nog even alle zeven op een rij… Dit versterk je met mindfulness
- Aanvaarden
- Nieuwsgierig, met een frisse blik
- Niet-oordelen
- Niet-streven
- Los laten
- Geduld
- Vertrouwen hebben
Onderzoek gedachten en gevoelens
Bewust aanwezig, bij elk moment. Bij mindfulness onderzoek je het moment met een open en vriendelijke houding. Je bent nieuwsgierig hoe iets voelt, welke gedachten voorbij komen en wat je voelt in je lijf. Zonder oordeel observeer je je gevoel en gedachten.
Door vriendelijke aandacht te hebben voor het moment, zul je langzaam merken dat je een verandering voelt. Verandering in je houding, reacties en handelen.
Je staat stil en ervaart bijvoorbeeld irritatie of teleurstelling bewust, zonder dat je er gelijk iets mee hoeft te doen of er op moet reageren (iets wat ik zelf echt heel fijn vindt!).
Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en willen graag weten hoe de wereld in elkaar steekt. Een houding die je goed kunt gebruiken bij het beoefenen van mindfulness. Je verkent hoe alles bij je van binnen werkt.
Wat ik een mooi onderdeel vind van mindfulness is dat je het gevoel op een afstand gaat bekijken en verkennen. Je leert het gevoel los te koppelen van je identiteit. De teleurstelling is iets wat je voelt, je bent niet de teleurstelling. Het is alleen een gevoel.
Dat kan een hele geruststelling zijn, gevoelens en emoties komen en gaan. Net zoals de verschillende donkere of lichte wolken aan de lucht die komen en gaan.
PSSSST… Onderaan het artikel vind je een gratis download die je hierbij kan gebruiken.
Mediteren om je gevoel te (v)erkennen
Zoals ik al kort heb beschreven heb je bij mindfulness aandacht voor alles wat van moment tot moment langs komt. Je geeft dus ook ruimte voor ‘negatieve’ emoties en gevoelens. Dat je hier ruimte aan geeft, betekent niet dat je je kind de ruimte geeft om de tent af te breken of anderen pijn te doen.
Zodra het bewustzijn groeit, reageren mensen minder primair. Het handelen zal minder impulsief zijn en je kunt situaties gemakkelijker aanvaarden voor wat ze zijn. Een moment dat ook vanzelf weer voorbij gaat.
Tijdens het mediteren kun je je eigen gedrag en gedachten onder de loep nemen. Je neemt de tijd om echt stil te staan bij je gevoel. Zodra je de tijd neemt om stil te staan bij emoties, zul je merken dat deze gevoelens ergens in het lichaam waar te nemen zijn. Ik krijg bijvoorbeeld altijd keelpijn als ik mijn verdriet probeer te verdringen of niet wil huilen. Andere bekende plekken zijn de borstkas, de nek en schouders.
Bij kinderen werkt het ontzettend goed om de meditaties met een verhaal te begeleiden. Zo heeft de schrijfster Marneta Viegas verschillende meditaties geschreven die je kunt voorlezen. Maar je kunt natuurlijk ook zelf verhalen bedenken die je passend vindt voor je kind. Als hij of zij bijvoorbeeld er van zwemmen houdt, kun je zorgeloos drijven door het water of zwemmen met dolfijnen.
Eline Snel vergelijkt de innerlijke/ emotionele toestand met het weer. Je kan je kind vragen wat het weerbericht van binnen is. Schijnt de zon misschien? Of komen er donkere wolken aan? Dit weerbericht kun je ook samen tekenen. Door op deze manier stil te staan bij de stemming van je kind, lukt het ook beter om deze te aanvaarden.
5 tips voor mediteren met je kind
- Zorg voor een rustige plek
- Zorg voor voldoende tijd
- Vraag of je kind alleen of samen wil mediteren
- Luister verschillende meditaties of vraag er één op maat aan
- Wil je zelf graag voorlezen? Gebruik gerust je eigen woorden
Aandacht voor de adem
Naast de meditaties is er nog een krachtig hulpmiddel dat we altijd bij ons hebben: onze ademhaling. Na een intense teleurstelling, kan het heel prettig zijn om even aandacht te hebben voor de adem.
Met deze drie oefeningen kom je al een heel eind.
Laat je kind even de handen op zijn buik leggen en vijf keer (of vaker) rustig de adem te volgen. Oefen dit ook op momenten zonder heftige emoties. Op die manier vergroot je de kans dat je kind de strategie toepast op een emotioneel moment.
Door aandacht te richten op de ademhaling, komen we gelijk in contact met ons lijf. Het heeft een kalmerend effect. Soms heb ik wel een stuk langer nodig dan vijf keer ademhalen, maar ik ben dan in de gelegenheid om dat ook te voelen.
Vanuit de ademhaling kun je de aandacht voor je kind verplaatsen naar de rest van het lichaam. Voelt hij de teleurstelling ergens in het lichaam? En voelt hij zich nog ergens gespannen? Of voelt hij ergens een drukkend of prikkend gevoel?
PSSST… Sommige kinderen vinden het fijn om deze adem kleurplaten te gebruiken. Tijdens het kleuren doen ze een oefening. Je kunt ze onderaan het artikel downloaden!
Drie minuten ademruimte met compassie
De drie minuten ademruimte is een korte meditatieoefening. Deze meditatie haalt je uit de automatische piloot. Hierdoor kom je in de gelegenheid om jezelf compassie te tonen voor de teleurstelling. Het is net wat uitgebreider dan puur en alleen bewust adem halen.
Bewustzijn
Word je bewust van het moment. Doe eventueel je ogen dicht. Welke gedachten merk je op? Welke gevoelens ervaar je? Welke sensaties voel je in jouw lijf? Ga als een onderzoeker door je lijf en gedachten.Adem
Breng vervolgens de aandacht naar de adem. Adem rustig in en uit. Het is oké als je ongemak of onrustig bent. Blijf rustig ademen. Doe je handen op je buik en voel hoe die op en neer gaat.
Ben je thuis? Houd dan je knuffel stevig tegen je buik.Uitzoomen met compassie
Voel je handen of knuffel op je buik. Streel je eigen hand zachtjes. ‘Het is oké’. Wees maar lief voor jezelf. Wat zou je knuffel tegen je zeggen? Breng je aandacht langzaam naar je hele lijf.
Voel je hele lijf. Wat voel je nu? Wat heb je op dit moment nodig?
De houthakker
Zeker als er nog spanning in het lijf zit, kan het fijn om te bewegen tijd het ademen. Zo kun je bijvoorbeeld ‘de houthakker’ doen om te ontladen.
Je houdt zogenaamd een bijl vast, een goeie stevige bijl. Terwijl je langzaam inademt, hef je de handen boven het hoofd. Daar blijf je even drie tellen. Vervolgens hak je lekker hard in het hout, met een krachtige ‘HA’ laat je je bovenlichaam en armen naar voren zwiepen. Je kunt even blijven hangen met zachte armen en nek of nog een keer in het hout hakken.
PSSST…. De houthakker is één van de kleurplaat yogakaarten. Deze kun je gratis printen, inkleuren en lamineren. Zo heb je gemakkelijk je eigen yogakaarten gemaakt!
Oh, kijk! Daar zijn je gratis downloads!
Hopelijk ontdekken jullie samen hoe je teleurstellingen een plekje kan geven. Gebruik je een download? Dan vind ik het heel leuk om een foto te ontvangen. Via de mail of social, beide goed!
Groetjes,
Laura
Leesvoer
Wil je graag meer lezen over mindfulness? Of ben je op zoek naar uitgeschreven meditaties? Dan raad ik je deze boeken aan:
- De boeken van Marneta Viega, bijvoorbeeld De Wensster.
- Stilzitten als een kikker van Eline Snel
- Rustig aan met Rupsje Nooitgenoeg van Eric Carle
- Boeken van Eva Potharst, Mindful met je baby of Mindful met je peuter.