Ga naar de inhoud

Mindfulness & yoga met jonge kinderen? Gebruik prentenboeken!

  • 8 min read
prentenboeken mindfulness en yoga

Door de fantasie te prikkelen met mooie prenten, neem je jonge kinderen zo mee op een avontuur. Met deze mooie prentenboeken kan je de wereld van mindfulness en yoga verkennen.

Ik raad je zeker Het dansende dierenbos aan. Het is een mooi prentenboek dat je meeneemt op een yoga avontuur en sluit af met een rustige, meditatieve houding. De verschillende yogahoudingen worden ondersteund met verschillende versjes en prachtige muziek. 

Naast dit prentenboek, zijn er natuurlijk nog een paar andere prentenboeken die ik graag inzet tijdens mijn yogalessen en meditaties in de klas. Daar kom ik zo op terug, eerst even terug naar de why… Waarom zijn die prentenboeken zo ideaal om in te zetten?

Heb je liever dat iemand de yogalessen in je groep komt geven? Ben je nieuwsgierig naar mijn kinderyoga lessen? Bekijk dan mijn aanbod van Yogakriebels!

Waarom zet ik prentenboeken in bij yoga en mindfulness met jonge kinderen?

Voorlezen is zo ontzettend goed voor de brede ontwikkeling van kinderen. De prachtige afbeeldingen in prentenboeken zorgen daarnaast voor verwondering. Prentenboeken prikkelen de fantasie en nemen kinderen mee op avontuur.

Naast dat het voorlezen van prentenboeken goed is voor de ontwikkeling van kinderen, is het ook een fijn en gezellig moment. Er ontstaan mooie en verwonderlijke gesprekken, kinderen (en volwassenen) krijgen nieuwe inzichten of kunnen zich identificeren met de hoofdpersoon.

Op het moment dat ik een prentenboek gebruik in de klas, merk ik dat de kinderen meer betrokkenheid tonen. Ze leven zich in en tegelijkertijd ontdekken ze nieuwe kanten van zichzelf.

Doordat de verhalen worden ondersteund met illustraties en prenten, geef je jonge kinderen ook de vrijheid om op een eigen gekozen moment de oefeningen te herhalen. Op school kun je hier een speciale hoek voor inrichten, thuis zouden ze dit op een eigen rustige plek kunnen doen.

Wil je meer achtergrondinformatie of inspiratie?

Naast de selectie prentenboeken, zijn er ook veel boeken die je als ouder, leerkracht of pedagogisch medewerker kan inzetten. Om te beginnen met leuke spelletjes, dan raad ik je het boek Juf is Zen aan.

Voor ouders past het boek Stil zitten als een kikker beter.

Helen Purperhart biedt ook een flink aantal gratis e-boeken aan die je kunnen helpen om een start te maken met kinderyoga. Bekijk bijvoorbeeld haar e-boek over Dierenyoga. Bij haar heb ik de opleiding tot kinderyoga docent gevold. Haar materiaal is vrolijk en speels!

Mijn favoriete mindfulness en yoga prentenboeken

Er bestaan zoveel mooie prentenboeken, soms kun je door de bomen het bos niet meer zien… In mijn selectie heb ik echt geprobeerd te kiezen voor de boeken die over mindfulness of yoga gaan.

Er bestaan ook zoveel mooie prentenboeken over een positieve mindset, doorzetten en leren. Deze zijn ook zeker de moeite waard om samen voor te lezen. Bij deze boeken kun je ook heel goed je eigen yoga verhaal bedenken.

Maar goed, hoog tijd om terug te gaan waar het om draait: de prentenboeken over mindfulness en yoga! Dit zijn mijn favorieten:

Het dansende dierenbos
De jongen, de mol, de vos en het paard
Rustig aan met Rupsje Nooitgenoeg
Zen Shorts
A handful of Quiet
Geluk voor Kinderen
Het boek van de adem
Vlinder en Slak
Yo – ga je mee?
Ik ben yoga

Het dansende dierenbos – Jasper Merle & Hester van Toorenburg

prentenboek het dansende dierenbos

Wil je een compleet uitgewerkte yogales? Dan is Het dansende dierenbos wat je zoekt. Het boek richt zich dus vooral op yoga. Bij elke houding kun je als volwassene lezen welke kwaliteiten je oefent bij de houding. Wil je meer weten? Lees dan mijn review van Het dansende dierenbos

De jongen, de mol, de vos en het paard – Charlie Mackesy

Bladzijde uit Het boek De jongen, de mol, de vos en het paard.
Deze vorm van leven in het nu past erg goed bij mij 😉

Het boek De jongen, de mol, de vos en het paard bestaat uit verschillende korte teksten, met een inktachtige illustratie. Het is niet echt een prentenboek waarin een verhaal van a tot en met z wordt voorgelezen. Toch komt de vriendschap tussen de jongen en de dieren sterk naar voren.

Ik vind het zo ontzettend knap hoe Charlie Mackesy keer op keer me en de kinderen kan raken, met slechts enkele woorden. Met dit boek kun je mooie gesprekken voeren met de kinderen over vriendschap, liefde en kwetsbaarheid.

Rustig aan met Rupsje Nooitgenoeg – Eric Carle

Rupsje Nooitgenoeg, wie kent hem niet? In Rustig aan met Rupsje Nooitgenoeg helpt de rups de lezer hoe je drukke gedachten, rustig kan maken. Ze gebruiken de metafoor van dansende apen en spinnenwebben die je wegblaast uit je gedachten.

boekje rustig aan met rupsje nooitgenoeg

Zen Shorts – Jon Muth

Zen Shorts is een prachtig prentenboek over een grote pandabeer, Stillwater. Deze grote pandabeer kan prachtige verhalen vertellen aan de kinderen in de wijk. Elk kind leert weer een andere wijze les van deze knuffelbare panda.

De verhalen komen voort uit de Zen traditie en het Taoisme. De schrijver nodigt je uit om samen met na te denken over geluk, de rol van bezittingen en vergeven.

Helaas is het prentenboek alleen nog te verkrijgen in het Engels. Je moet dus zelf de vertalingen maken tijdens het voorlezen.

A handful of Quiet. Happiness in four pebbles – Thich Nhat Hanh

A handful of quiet lijkt net een pocket prentenboekje. Dit is niet puur en alleen een verhaal, het is eigenlijk een soort gids voor vier meditaties. Je wordt uitgenodigd om vier steentjes te zoeken. Deze vormen de basis voor de meditatie die je samen met je kind(eren) doet.

De stenen stellen een bloem, een berg, kalm water en ruimte voor. Tijdens de meditatie met de stenen richt je de aandacht op de kwaliteiten die bij deze natuurelementen passen. Daarnaast heb je aandacht voor je adem en je omgeving.

Ook dit boekje is in het Engels.

a handful of quiet - mindfulness voor kinderen

Geluk voor Kinderen – Leo Boermans

Geluk voor kinderen is een prachtig, groot boek met verschillende verhalen met een vogel in de hoofdrol. De verhalen richten zich op elementen die bijdragen aan een gelukkig leven. Denk hierbij aan zingeving, emotie, doelen, relaties en opmerken en waarderen. 

Naast het verhaal, is er ook steeds een stukje achtergrondinformatie over de vogel beschreven, een stuk over de pijlers van geluk en vragen die je na het verhaal kan stellen. 

Ondertussen is er een hele reeks boeken en spellen van De geluksvogels, zeker de moeite waard om te verkennen!

Geluk Voor Kinderen Boek - Leo Bormans

Het boek van de adem – Christopher Willard

Het boek van de adem is een boek vol ademhalingsoefeningen voor kinderen. Bij mindfulness oefen je om in het hier-en-nu te zijn, met de beweging van de adem als ankerpunt. Dit boek helpt kinderen om dit ankerpunt (de adem) beter te leren kennen.

het boek van de adem - Mindfulness voor kinderen

Vlinder & Slak – Wendy Traa

Het prentenboek Vlinder en Slak is een dubbelzijdig prentenboek. Vanaf de ene kant staat de slak centraal, die wat kan leren van de vlinder. Begin je aan de andere zijde, dan staat het leerproces van de vlinder centraal.

Wat ik zo mooi vind aan dit boek, is dat er aandacht is voor de kwaliteiten van beide personages, maar ook hun uitdagingen. Het is dus echt een boek dan ‘van en met elkaar leren’ bekrachtigt. Maar daarnaast ook waarderen van je eigen kwaliteiten.

Dit boek heeft mij ontzettend geïnspireerd. In dit artikel lees je meer over verschillende werkvormen die bij dit boek passen.

prentenboek vlinder en slak

Yo – Ga je mee? – Nynke Bos

Heb je geen zin om je eigen yoga verhaal te bedenken? Dan is zijn de prentenboeken van Yo – Ga je mee? perfect voor jou. In het boek staan verschillende verhalen, met bijpassende yogahoudingen.

Dit boek is ook ideaal als je kinderen de gelegenheid wil geven zelfstandig met yoga aan de slag te gaan in een hoek of op een eigen plekje thuis.

Ik ben yoga – Susan Verde & Peter Reynolds

Het prentenboek Ik ben yoga staat vol met mooie sprookjes. Bij deze sprookjes zijn ook, je raadt het misschien al, yogahoudingen gekoppeld. Het boek is rustig vormgegeven en helpt kinderen om de focus meer naar binnen te richten. Meer de focus op het ervaren van de sensaties in het lijf.

Naast, Ik ben Yoga, heeft ze ook nog een paar andere mooie verhalen geschreven. Toch is dit wel mijn favoriet 🙂

Wil je meer weten over het boek? Lees dan mijn review van Ik ben Yoga.

Mindfulness & yoga met jonge kinderen? Gebruik prentenboeken!