Ga naar de inhoud

Recensie Het Dansende dierenbos. Maak op een ontspannen manier kennis met kinderyoga

  • 4 min read
prentenboek het dansende dierenbos

Kinderyoga en mindfulness wordt steeds populairder in Nederland. Met behulp verschillende boeken en prentenboeken kunnen ouders en leerkrachten deze wereld samen verkennen. Het dansende dierenbos is een mooie combinatie van muziek en yoga.

Het dansende dierenbos is gemaakt door Jasper Merle en Hester van Toorenburg. Het bestaat uit een prentenboek waarin verschillende yogahoudingen zijn vertaald naar dieren in een dierenbos.

Hester heeft hier prachtige illustraties voor gemaakt. Naast de prenten, hoort er ook muziek bij dit boek, gecomponeerd door Jasper. De tekst van de liedjes staan ook in het boek. Zo kun je meezingen en bewegen met alle dieren in het bos!

In het boek worden elf verschillende onderdelen of houdingen beschreven, met daarbij passende muziek. De muziek staat op een CD of kan je downloaden. 

Jasper en Hester beschrijven van elk dier de kwaliteiten die je kan oefenen. Zo laat je je energie stromen op het moment dat je danst als een aap, maar kun je je zelfvertrouwen vergroten als je ‘licht geeft’ als een vuurvliegje.

In principe is het hele boek een yogacyclus, die je van begin tot eind kan uitvoeren. Je hebt dus eigenlijk een kant-en-klare yogales!

Je kunt de verschillende elementen natuurlijk ook verwerken in je eigen bedachte yogaverhaal. Je zou de verhaallijn aan kunnen houden van het dierenbos, maar steeds de dieren naar eigen (of die van de kinderen) voorkeur aanpassen.

Volgens de makers van het boek draait het bij kinderyoga vooral om het plezier van bewegen en het ontdekken van je eigen lijf. De ervaring van de houdingen staat centraal. Het Dansende dierenbos laat kinderen op een ontspannen manier kennismaken met kinderyoga.

Het dansende dierenbos: voor wie is het boek geschikt?

Volgens Hester en Jasper is het boek geschikt voor alle kinderen, jong en oud. Zij beschrijven voor in het boek kort iets over hun visie op kinderyoga, de ademhaling en hoe je het boek kan gebruiken. Ik heb gemerkt dat de illustraties en de muziek maken kinderen enthousiast voor de yogales.

Het boek is erg toegankelijk, zonder ingewikkelde beschrijvingen en richtlijnen. Behalve dan dat kinderyoga draait om plezier en het ervaren van de houdingen, niet om de prestatie. De makers benadrukken dat de kinderen de yogahoudingen niet verkeerd kunnen doen.

Je hoeft dus geen yoga-expert te zijn op het moment dat je dit boek wil inzetten. Het is echt geschikt voor ouders en leerkrachten die nog kinderyoga eens willen uitproberen met hun kind(eren).

Hoe kan je Het dansende dierenbos inzetten?

De verschillende dieren zijn ideale energizers voor in de klas. De kinderen in mijn klas (5 en 6 jaar) vonden vooral Dansen als een aap en Brul als een leeuw een leuke ervaring.

De houdingen van de slak (In je eigen huis) kan je goed gebruiken aan het einde van een gymles of bijvoorbeeld vlak voor het slapen gaan. De slak is een ontspanningsoefening voor de rug die de kinderen stimuleert om ‘naar binnen’ te geven. Even een momentje voor jezelf…

Ik denk dat het voor jonge kinderen belangrijk is dat je zelf ook meedoet, zeker als de houdingen nog vrij nieuw zijn. Daarnaast is het meedoen ook extra belangrijk/ handig als je het avontuur met een klas of grotere groep kinderen wil beleven. Om te bewegen heb je ruimte nodig, maar dan kan natuurlijk niet iedereen in het boek kijken. 

Per dier zijn er ongeveer drie oefeningen beschreven, er zitten aardig wat verschil in qua moeilijkheidsgraad. Dit maakt Het dansende dierenbos ook geschikt voor wat oudere kinderen. Al denk ik dat het qua vormgeving en muziek vooral aansluit bij kinderen tot ongeveer tien jaar.

Wat vond ik verder van het boek…

De makers hebben het boek gericht op kinderen van alle leeftijden. Eigenlijk vind ik dit toch jammer omdat zij dan geen van de leeftijden echt goed kunnen bedienen.

Als ik de bewegingen en houdingen bijvoorbeeld vergelijk met die van het boek Yoga voor peuters en kleuters, zitten er toch wel aardig wat verschillen tussen. Sommige houdingen en bewegingen waren veel te uitdagend voor de peuterleeftijd (hier wordt voor in het boek kort iets over beschreven).

In het boek staan een beperkte selectie aan houdingen. Ik kan mij zo voorstellen dat ik op een gegeven moment wat meer variatie zou willen. Zoals ik al eerder beschreef, kan je dan je eigen dieren toevoegen. Helaas heb je dan alleen niet zo’n mooie muzikale begeleiding erbij.

Om af te sluiten wil ik nog een keer hun uitgangspunt benoemen: het draait om ongedwongen en met plezier bewegen! Dit is voor (jonge) kinderen zo ontzettend belangrijk.

Algemene gegevens

Titel: Het dansende dierenbos. Kinder-yoga op muziek
Yoga-oefeningen en vormgeving: Hester van Toorenburg
Muziek: Jasper Merle
Uitgeverij: Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum bv, Amsterdam
ISBN: 978 90 00 34771 1

Recensie Het Dansende dierenbos. Maak op een ontspannen manier kennis met kinderyoga