Ga naar de inhoud

Adem in, adem uit: recensie over Alles is Chill

  • 5 min read
voorkant van Alles is chill

Haastige spoed is zelden goed. Toch is onze maatschappij in de loop der jaren geëvolueerd naar een soort dagelijkse race tegen de klok. Met mindfulness en yoga kan je deze race pauzeren of stoppen.

Alles is Chill is een kinderboek over mindfulness en yoga. Het boek helpt kinderen via meditatie, yoga en mindfulness beter om te gaan met ingewikkelde gevoelens en stress. Zo kan een kind weer lekker kind zijn.

In dit artikel vind je een review over Alles is Chill, een prachtig kinderboek van Stine Jensen over mindfullness en meditatie. 


Van onbewust door racen naar bewust in het moment


Hoe is het met je eigen welzijn?

Er moet ontzettend veel gebeuren, en het liefst nog zo snel mogelijk ook. Om 7 uur gaat die dekselse wekker af, waarna de sneltrein vertrekt: douchen, aankleden, een snelle hap als ontbijt, ondertussen de kinderen klaarmaken en in de auto of op de fiets springen naar school en werk.

Onze hersenen staan continu aan, want na het werk wordt nog snel even dat ene mailtje van je baas beantwoord. Nog even snel koken of eten afhalen, de kinderen van school halen en hen entertainen tot ze gaan slapen.

En dan zelf afgepeigerd in de zetel ploffen. Wel op tijd gaan slapen hoor, want morgen begint het opnieuw. Herkenbaar? Waarschijnlijk wel…

Maar heb je je ooit al eens afgevraagd welk effect deze levenswijze op onze kinderen heeft? Al van kleins af aan worden ze geconfronteerd met de drukte en de stress vanuit de omgeving. Geen wonder dus dat heel wat kinderen soms onrustige, angstige of stresserende gevoelens hebben.

Over de auteur – Wie is Stine Jensen?

Stine Jensen is een Nederlandse auteur en programmamaakster. Ze werd geboren in Denemarken, maar verhuisde op jonge leeftijd naar Nederland. Ze studeerde filosofie, wat ook te zien is in haar boeken: een vaak terugkerend thema is spiritualiteit.

De kracht van yoga, meditatie en spiritualiteit wil ze ook aan kinderen leren. Daarom schreef ze het kinderboek Alles is chill. Het boek over mindfulness en yoga wordt van toffe illustraties voorzien door Sam Loman, een Nederlandse illustrator en schrijfster van kinderboeken.

Korte inhoud van het boek

Alles is chill is een informatief doe-boek. Kinderen en jongeren leren in het boek hoe stress ontstaat en welke invloed dat heeft op hun lichaam. Aan de hand van talloze interessante weetjes en vragen, worden ze zich bewust van wat stress precies doet.

Ze leren dat stress niet noodzakelijk slecht hoeft te zijn, als je er maar op een goede manier mee omgaat. Thema’s als ademhaling, beweging, zelfbewustzijn en positief denken komen aan bod.

Naast deze informatie bevat het boek ook vele oefeningen, waardoor kinderen aangemoedigd worden om actief aan de slag te gaan met hun stress en onrust.

Door middel van handige tips en tricks leert je kind ontspannen. De leuke illustraties zijn een grote meerwaarde: het geheel wordt er veel luchtiger en speelser door.

illustratie yoga in de woonkamer

Is het boek iets voor mijn kind?

Als je merkt dat jouw kind gevoelig is voor prikkels van buitenaf en snel stress ervaart, dan is dit boek zeker geschikt voor hem of haar. Volgens de auteur zelf is dit boek echt iets voor jou als je soms onrustig bent, piekergedachten hebt, meer zelfvertrouwen wil, of je je soms niet zo goed kan concentreren.

Alles is chill maakt kinderen en jongeren op jonge leeftijd duidelijk dat onrust en piekergedachten normaal zijn, en moedigt ze aan om ook iets positiefs te doen met deze negatieve gedachten.

Dit maakt hen weerbaarder en zelfbewuster op latere leeftijd. Ze leren inzien dat ontspanning ook belangrijk is en dat de tijd soms even stil mag staan.

Het boek wordt aanbevolen voor kinderen vanaf 7 jaar. Persoonlijk denk ik dat het boek geschikt is voor jongeren tot 14 à 15 jaar. Oudere tieners zullen veel meer hebben aan een volwassenboek over mindfulness.

Ben je op zoek naar een boek voor wat jongere kinderen? Dan zou je ook eens een kijkje kunnen nemen naar een van deze prentenboeken over mindfulness en yoga.

Ik raad ouders aan om het boek zelf ook eens te lezen (misschien helpt het jou ook wel!). Soms is het best lastig om op een handige manier om te gaan met de stress van een ander.

Dit boek kan helpen door de concrete tips en oefeningen die je aan je kinderen kan leren. Op die manier kan een open gesprek ontstaan tussen jou en je kind over onderwerpen als piekeren, onrust en faalangst. Dit komt de ontwikkeling van je kind alleen maar ten goede.

Alles is chill kan volgens mij ook een grote meerwaarde bieden in het onderwijs. Leraren en docenten kunnen met de kinderen actief werken rond het thema onrust en piekeren.

Deze thema’s komen volgens mij nog niet genoeg aan bod op school, terwijl ze net heel belangrijk zijn in de ontwikkeling van het kind.

Conclusie

Alles is Chill is praktisch, informatief en door de mooie vormgeving ook aantrekkelijk voor kinderen.

Naar mijn mening is het een boek dat ontzettend veel kinderen kan helpen om zelfbewuster te worden en om op een positieve manier om te gaan met stress. Het is zeker een aanrader!

Algemene gegevens

TitelAlles is Chill
Auteur: Stine Jensen
Illustraties: Sam Loman
Uitgeverij: Uitgeverij Kluitman
ISBN: 9789020622676

Adem in, adem uit: recensie over Alles is Chill