Ga naar de inhoud

Review: Ik ben yoga. Hoe kinderen de wereld van yoga kunnen ontdekken

  • 5 min read
voorkant ik ben yoga prentenboek

Yoga kun je ontdekken, beleven, leren en voelen. En soms kun je zo versmelten met yoga dat je het ook kan zijn. Ik ben yoga. Dat is ook de titel van een boek van Susan Verde. In deze recensie van ik ben yoga neem ik je mee in de wondere wereld van yoga en mindfulness. Ben je benieuwd naar de review van ik ben yoga? Lees dan snel verder.

Over de auteurs

Verde, geboren in New York, schreef het prentenboek Ik ben Yoga helemaal op maat voor kinderen. De prachtige illustraties die de tekst levendig ondersteunen, werden gemaakt door Peter H. Reynolds, illustrator bij New York Times. Reynolds heeft de nodige naam en faam verworven door zijn vele kinderboeken die vooral gericht zijn op creativiteit, leren en zelfexpressie. Hij won daarnaast ook al vele prijzen.

Het prentenboek is er eentje in een lange reeks kinderboeken van Susan Verde. Met haar kinderboeken wil ze kinderen onder andere de liefde voor kunst en muziek meegeven, maar ze ook bewust maken van de kracht van vriendschappen, van empathie en menselijkheid. Ook moeilijkere thema’s als de klimaatsverandering gaat ze niet uit de weg.

Verde slaagt er telkens in om spelenderwijs kinderen iets bij te leren. Naast auteur en moeder van drie kinderen, is ze ook professioneel yogaleerkracht. De kracht van en haar liefde voor yoga en mindfulness wil ze in dit kinderboek over yoga doorgeven aan kinderen. Verde en Reynolds bundelden al eerder hun krachten bij de bestsellers ‘Ik ben mens’ en ‘Het museum’.

schilderij mediteren

Ik ben Yoga – maar wat is yoga precies?

Misschien weet je al wat yoga precies inhoudt, maar het kan ook zijn dat dit concept je totaal vreemd is. In dat geval leg ik je graag kort even uit wat yoga precies is. Yoga is oorspronkelijk een begrip uit het hindoeïsme. Het doel van yoga is om een te worden met je lichaam, gevoelens en geest.

Zo zou je niet alleen eenheid met jezelf bereiken, maar ook met God. In de westerse cultuur denkt men bij yoga vooral aan ontspanningsoefeningen, maar ook hier staat eenheid met jezelf en aandacht voor je geest en gevoelens centraal.

Yoga is een goede manier om tot jezelf te komen en de jacht van de wereld rondom je even te vergeten. We weten namelijk allemaal dat de dagelijkse rush en stress schadelijke effecten kunnen hebben op onze gezondheid.

Ook kinderen raken steeds vaker en sneller gestrest, terwijl ze zorgeloos zouden moeten spelen. Volgens mij heeft het dan ook niets anders dan voordelen om je kind al van jongs af aan kennis te laten maken met yoga, zodat ze beter met stressvolle situaties leren omgaan. 

Korte samenvatting van Ik ben Yoga

In dit kinderboek over yoga maak je kennis met een meisje dat zich soms zo overweldigd voelt door het jachtige leven rondom zich heen. De wereld draait maar door en door, en het meisje voelt zich soms zo klein. Maar als ze aan yoga doet, dan kalmeert ze.

Dan focust ze zich op haar ademhaling en laat ze haar gedachten los. Wanneer ze haar ogen sluit, dan kan ze alles zijn wat ze maar wil. Bij elke yogapositie die ze uitvoert, kan je als lezer haar gevoelens lezen. ‘Ik kan dansen met de maan, Ik schitter samen met de sterren’ zijn slechts enkele van deze kalmerende gedachtes.

Bij elke yogapositie merk je hoe het meisje steeds meer één wordt met zichzelf en de wereld rondom zich heen. De prachtige illustraties laten deze posities en gedachtes nog meer tot leven komen. 

Voor wie is Ik ben Yoga bedoeld?

Dit prentenboek over yoga is bedoeld voor kinderen van 4 tot 6 jaar. Persoonlijk denk ik dat ook iets oudere kinderen dit boekje zullen kunnen appreciëren. In tegenstelling tot de jongere kinderen, kunnen zij het boekje zelf vastpakken en beginnen te lezen. Zo kunnen ze zelf op ontdekkingstocht gaan in de wereld van yoga.

De schrijfstijl is volledig afgestemd op kinderen, dus ze zullen zeker begrijpen wat ze lezen. Als ouder kan je je kinderen ondersteunen door wat extra duiding te geven bij de yogaposities. Achterin het boek kan je namelijk extra informatie vinden over de posities. Zo kan je samen met je kind de wereld van yoga ontdekken, erover praten en samen verhalen verzinnen.

Op die manier kunnen ook volwassenen baat hebben bij het boek: het kan de band met je kind versterken en het kan je ook bewuster maken van je eigen lichaam. Een win-winsituatie dus! Vooral de prachtige illustraties spreken de kinderen heel erg aan.

Dit boek is niet zozeer bedoeld voor volwassenen die al wat van yoga kennen en die meer poses willen aanleren. Daarvoor zou ik andere boeken aanraden. Ook als je kind absoluut niets heeft met yoga of daar geen voordeel uit haalt, zou ik dit boek even overslaan. 

Conclusie

Op het einde van de recensie van ik ben yoga blik ik nog even terug op dit mooie prentenboek. Als je je kind wil laten kennismaken met de wondere wereld van yoga en hem of haar een goede manier wil aanbieden om met stress om te gaan, dan zou ik dit boek zeker aanraden.

Twijfel je toch nog een beetje? Dan kun je ook een van deze prentenboeken over mindfulness en yoga bekijken!

Algemene gegevens

Titel: Ik ben Yoga
Auteur: Susan Verde
Illustrator: Peter H. Reynolds
Uitgeverij: Samsara Uitgeverij B.V.
ISBN: 9789 4929 9579 7

Review: Ik ben yoga. Hoe kinderen de wereld van yoga kunnen ontdekken