Ga naar de inhoud

9 Tips: zit beter in je vel met het Kleurenmonster bordspel!

  • 8 min read
bordspel kleurenmonster uitgepakt

Emotieregulatie, het is één van de executieve functies die een mens in z’n leven ontwikkelt. Maar wat is emotieregulatie nou eigenlijk? En hoe kan het bordspel van het Kleurenmonster hierbij helpen? In dit artikel geef ik je antwoord op al deze vragen.

De eerste stap is: tijd nemen om over emoties te praten. Welke emoties zijn er allemaal en wat ervaar je bij deze emoties? Je bent als volwassene hier een belangrijk rolmodel voor kinderen. Hoe meer jij laat zien en vertelt, hoe meer je kind hiervan op kan pikken. Jong geleerd, is oud gedaan!

Het Kleurenmonster bordspel past bij de gelijknamige prentenboeken over het Kleurenmonster. Elke emotie heeft een eigen kleur, je kunt dus letterlijk zien hoe het Kleurenmonster zich voelt. Het Kleurenmonster is helemaal in de war, hij snapt niet wat hij voelt en alle kleuren en emoties stromen door elkaar.

Het Kleurenmonster krijgt gelukkig hulp van een vriendelijk meisje die alle kleuren en gevoelens stap voor stap benoemt. Het Kleurenmonster kan zijn emoties nu beter begrijpen. Bij het bordspel helpt het meisje het Kleurenmonster taal te geven aan alle emoties.

Wil je meer weten over het bordspel zelf? Bekijk dan mijn recensie op 123bordspellen.nl. Hier leg ik het hele verloop van spel uit en kan je de materialen bekijken.

Samenvatting…

Het artikel bespreekt hoe het Kleurenmonster bordspel kan helpen bij de ontwikkeling van emotieregulatie, een van de executieve functies die nodig is om op een fijne manier te functioneren in het leven.

Het spel is gebaseerd op het gelijknamige prentenboek en gebruikt kleuren om emoties te visualiseren. Tijdens het spelen kan men praten over eigen emoties en hoe ermee om te gaan.

Er worden 9 tips gegeven voor verzorgers en professionals, zoals het gebruik van een spiegel, yogahoudingen, prentenboeken, het uitspelen van situaties, het delen van copingstrategieën. Dit alles kan helpen om de emotionele wereld beter te verkennen en te ontwikkelen.

Emotieregulatie, één van de executieve functies

De executieve functies zijn vaardigheden die je als mens nodig hebt om op een fijne manier te functioneren in het leven. Er bestaan verschillende executieve functies, waaronder de emotieregulatie. Oké, helder… Maar wat bedoelen we nou precies met emotieregulatie?

Wil je verder lezen over de executieve functies? Bekijk dan deze boeken

Emotieregulatie is de vaardigheid waarmee je emoties kan managen, je neemt emoties waar en leert hier op een handige manier mee om te gaan. Hierdoor zit je lekker in je vel, kan je je gedrag beter aansturen en sta je open om te leren

Emotieregulatie is dus wat anders dan emoties inhouden of onderdrukken, dan komen deze gevoelens namelijk op een later moment alsnog naar boven… Het verwerken en ‘ont-stressen’ zijn juist ook vaardigheden die bij emotieregulatie horen.

Tijdens mijn begeleiding met kinderen benadruk ik altijd dat de emoties er mogen zijn, je mag je blij, boos, verdrietig of teleurgesteld voelen. Deze emoties mogen er zijn, maar ze hoeven je niet helemaal over te nemen. De gevoelens hoeven niet je handelen te bepalen.

Al is dat makkelijker gezegd dan gedaan! Zodra je veel of intense emoties ervaart kan je minder goed rationeel denken of handige keuzes maken. Praten over emoties helpen om het gevoel beter te herkennen en te benoemen. Ik probeer kinderen te laten ervaren dat alle emoties en gedachten komen en gaan. Ook de intense, onprettige of saaie momenten zijn van voorbijgaande aard.

Tijdens het Kleurenmonster bordspel praat je over je eigen emoties en de momenten dat je de emotie ervoer. Hoe meer jij tijdens het bordspel moddelt en verwoordt, hoe meer de kinderen van jou kunnen leren.

Een kind speelt het kleurenmonster bordspel

Lekker in je vel, met het Kleurenmonster bordspel

9 tips voor verzorgers en professionals

Het Kleurenmonster bordspel is een geweldig spel die kan helpen om de binnenwereld van emoties en gevoelens te verkennen. Door mijn eigen ervaringen en het boek Slim maar… van Peg Dawson heb ik enkele tips uitgewerkt die je verder kunnen helpen.

Deze verschillende werkvormen hebben tijdens mijn begeleiding gezorgd voor plezier in hun ontwikkelproces. Ik begon dit artikel met vijf tips, maar ik blijf steeds leuke ideeën krijgen! Heb je zelf nou nog een mooie tip? Laat gerust een berichtje achter!

Groetjes,
Laura

Tip 9: kijk in de spiegel

Pak tijdens het spelen van het bordspel een spiegel erbij. Steeds als je op een nieuwe emotie bent kijk je naar je eigen gezicht: hoe kijk jij als je verdrietig bent? Hoe kan je dat bij jezelf zien? En bij de ander? Op deze manier versterk je het bewustzijn van de emotionele wereld!

Tip 8: doe verschillende yogahoudingen bij elke emotie

Het Kleurenmonster bordspel is een spel over voelen, best logisch om dan te beginnen bij het lijf. Bij elke emotie kunnen bepaalde yogahoudingen en ademoefeningen prettig zijn om te doen. Zo oefen je ook gelijk coping strategieën.

Je kan hierbij heel goed verschillende yogakaarten gebruiken, zelf gebruik ik de yogakaarten van Helen Purperhart. Deze zijn lekker vrolijk en speels vormgegeven.

Je zou ook dit werkboekje kunnen gebruiken. Dit boekje heb ik gemaakt voor mijn yogalessen. Nieuwsgierig naar mijn aanbod? Kijk dan op Yogakriebels.nl.

Tip 7: lees het prentenboek Het Kleurenmonster voor tijdens het spel

Het bordspel is gebaseerd op het prentenboek Het Kleurenmonster. Naast de verhalen van jezelf en je kind, kan je ook de bijpassende bladzijde uit het boek voorlezen op het moment dat het Kleurenmonster bij de emotie aangekomen is. Zo herhaal je het boek op een speelse manier en versterk je de (emotionele) woordenschat.

Tip 6: lees verschillende prentenboeken voor

Wat zou de mol voelen op het moment dat hij een drol op z’n kop krijgt? Bij elk prentenboek kan je het bordpspel gebruiken. Tijdens het bordspel laat je het proces van de hoofdpersoon terug komen. Welke emoties ervoeren de personages, hoe verwerkten zij deze emoties en was dat een handige manier?

Tip 5: gebruik het spelbord om situaties uit te spelen

Voor deze tip gebruik je het spelbord op een andere manier. Met poppetjes kan je situaties uitspelen, even een kort voorbeeld: stel er was eerder die dag een conflict tijdens het buitenspelen. Zet dan een poppetje neer op het gevoel dat je vóór het conflict had. Zet ook een poppetje voor de ander bij een bepaalde emotie (waarvan je denkt hoe hij zich voelde)

Terwijl je de situatie stap voor stap bespreekt, verken je ook steeds de emoties. Zo verplaats je jezelf over het bord. Wat deed de opmerking met jou? Hoe reageerde je? Hoe zou de ander zich voelen? Zo kan je samen de emoties verkennen en eigen maken!

Tip 4: vertel over je eigen copingstrategieën of stressbestrijders

Zoals ik al eerder zei, ben je als volwassene een rolmodel voor kinderen. Stel je tijdens het spelen dus echt open en vertel hoe jij omgaat met lastige situaties. Hoe kalmeer jij jezelf? En hoe troost jij jezelf na een verdrietig bericht?

Tip 3: bied je kind een script aan

Tijdens het delen van alle ervaringen kan je elkaar ook verder helpen. Biedt bijvoorbeeld een vast script aan wat een kind kan doen bij een lastige situatie. Het is aan te raden om dit script te oefenen in een neutrale situatie. Wat kan je doen en zeggen?

Je kan deze scripts uitspelen met de poppetjes van het Kleurenmonster bordspel. Om deze scripts vanuit verschillende emoties na te spelen, heb ik heb van elk kleurenmonster een knuffel gehaakt. Met dit haakpatroon kan je jouw eigen Kleurenmonsters haken.

Tip 2: gebruik Eigenwijsjes of helpende gedachte kaarten

De eigenwijsjes zijn vrolijke kaarten met daarop verschillende positieve affirmaties, zoals ik mag fouten maken of ik zorg goed voor mijzelf. Tijdens het spelen kun je deze kaarten inzetten om het Kleurenmonster of elkaar een hart onder de riem te steken. De kaartenset met helpende gedachten kun je hier ook bij gebruiken, al spreken deze kaarten jonge kinderen minder aan omdat er alleen tekst op staat.

Tip 1: De Emotie Leerbox

Soms vinden kinderen het nog lastig om hun emoties te herkennen of benoemen. Je kan dit proces ondersteunen door een overzicht te maken met alle verschillende kleuren en emoties. 

Dit overzicht kan je vervolgens in een doos plakken waar je bijvoorbeeld kalmerende materialen in bewaard. Denk hierbij aan een eigenwijsje, tangles, doolhofjes of yogakaarten.

Leesvoer

Key takeaways:

  • Het Kleurenmonster bordspel is een spel dat emotieregulatie ondersteunt bij kinderen.
  • Emotieregulatie is de vaardigheid om emoties te beheersen en op een gepaste manier om te gaan.
  • Het bordspel is gebaseerd op het prentenboek “Het Kleurenmonster” en laat kinderen leren over emoties en hoe ermee om te gaan.
  • Er zijn 9 tips voor het gebruik van het bordspel, waaronder het gebruik van een spiegel, yogahoudingen, prentenboeken, poppetjes, eigen copingstrategieën, script, helpende gedachtekaarten en een emotieleerbox.

9 Tips: zit beter in je vel met het Kleurenmonster bordspel!