Ga naar de inhoud

Tip van de juf: mijn top tien leuke en leerzame prentenboeken!

  • 10 min read
meisje leest

Met voorlezen kun je niet vroeg genoeg beginnen. Voorlezen is gezellig. Lezen is goed voor de taalontwikkeling. Voor de morele ontwikkeling. Voor… Voor… Voor… Voor heel veel!

Van een goed boek kan een kind geen genoeg krijgen. Elke dag kiezen ze hetzelfde boek om naar te luisteren. Na een tijdje kennen zij het hele verhaal uit hun hoofd en weten PRECIES wat er gaat gebeuren.

Toch genieten ze elke keer weer van het verhaal, de prenten en het gezellige moment. Jonge kinderen houden van de herhaling en herkenbaarheid. En oude kinderen (lees volwassenen) ook…

In dit top 10 lijstje heb ik daarom mijn favoriete prentenboek van vroeger verzameld. Van vroeger, maar nog steeds geweldig om voor te lezen.

Dat komt natuurlijk door de mooie verhalen, betoverende prenten (en misschien ook een beetje mijn eigen enthousiasme!).

Ik heb ook een mooi overzicht gemaakt van prentenboeken rondom mindfulness en yoga, misschien vind je dat ook wel interessant.

Staat jouw favoriet er ook tussen? Ik ben benieuwd!

Groetjes,
Laura

Samengevat:

Ontdek mijn top tien prentenboeken met verhalen die zowel leuk als leerzaam zijn. Deze boeken stimuleren de taalontwikkeling, morele ontwikkeling en verbeeldingskracht van kinderen en bevatten prachtige illustraties. Van “De olifant en de krokodil” tot “Monkie”, deze boeken zullen zowel jonge kinderen als volwassenen keer op keer plezieren. Laat je inspireren door deze selectie en deel je eigen favorieten!

Mijn favoriete prentenboeken om voor te lezen

Omdat je regelmatig hetzelfde prentenboek voorleest, is het wel zo prettig als het boek ook leuk is om voor te lezen. Daarom heb ik hier mijn top tien favoriete prentenboeken om voor te lezen. Vol humor, mooie prenten en een wijze les om van te leren.

10. De olifant en de krokodil, een dierenfabel (1995)

prentenboek Max Velthuis

Olifant woont in een mooi verzorgd, groot huis. Krokodil zou daar wel graag willen wonen en haalt olifant over om te ruilen. Zodra olifant bij zijn nieuwe huis aankomt, blijkt het een bouwval te zijn. Het huis is bovendien veel te klein voor olifant. Het dak is veel te laag! Krokodil is hem te slim af geweest…

Olifant is verdrietig en heeft ontzettend veel spijt dat hij heeft geruild, hier had hij vooraf niet goed over nagedacht. Gelukkig bedenkt hij een manier om zijn oude huis toch terug te krijgen.

Een verhaal van Max Velthuis mag wat mij betreft niet ontbreken, al vond ik het lastig om één verhaal te kiezen. Ik ben uitgekomen bij De olifant en de krokodil, een dierenfabel. Aan de hand van dit verhaal kun je het hebben over de uitdrukking ‘van ruilen komt huilen’.

Het verhaal is ook in een bundel verwerkt, Het rode kippetje. In deze bundel zitten nog andere dierenverhalen van Max Velthuis.

9. Elmer (1989)

Elmer is een olifant en heeft prachtige kleuren. Hij heeft ook een kleurrijk karakter, Elmer is een echte grappenmaker. De andere olifanten en Elmer zijn goede vrienden van elkaar.

Toch wil Elmer een keer zijn zoals de andere olifanten; grijs. Hij gaat opzoek naar een manier om zichzelf ook grijs te verven. Zodra Elmer weer bij de kudde aankomt, hebben de andere olifanten niets door. Zij herkennen Elmer niet. Na een poosje kan Elmer het toch niet laten om weer een grap uit te halen, zijn beste grap tot nu toe.

Het prentenboek Elmer is een humoristisch en vol prachtige kleuren. Geschreven en getekend door David McKee. Naar aanleiding van dit boek kan je mooie gesprekken voeren over verschillen tussen mensen op gebied van uiterlijk, maar ook over prettige karaktereigenschappen. Met wat voor persoon ben jij graag bevriend?

8. De Gruffelo (1998)

Een pientere muis maakt een wandeling door een woud. Onderweg komt hij verschillende roofdieren tegen die hem willen opeten. Al deze dieren vertelt hij dat hij onderweg is naar de Gruffelo, een gevaarlijke (zelfbedachte) vriend. Steeds beschrijft hij een nieuw onderdeel van het wezen. De roofdieren besluiten de muis niet op te eten.

Terwijl het lijkt alsof de muis alles bedenkt, is de Gruffelo geen fantasiedier. De muis komt hem uiteindelijk in het echt tegen. De Gruffelo heeft wel zin in een hapje muis. Gelukkig is de pientere muis zelfs de gevaarlijke Gruffelo te slim af. Wie niet sterk is, moet slim zijn!

De Gruffelo is in mijn top 10 gekomen omdat kinderen smullen van het boek. Het is een prachtig prentenboek op rijm geschreven door Julia Donaldson. Aan de hand van dit boek kun je het hebben over het bedenken van oplossingen en omgaan met problemen.

7. Raad eens hoeveel ik van je hou (1994)

Het is bedtijd voor Hazeltje. Vlak voor het slapen gaan, wil hij aan Grote Haas vertellen hoeveel hij van hem houdt. Elke keer als hij wat bedenkt, blijkt dat Grote Haas nog meer van Hazeltje houdt. Ze springen, rekken in het rond om de liefde te bewijzen. Uiteindelijk valt Hazeltje in slaap in de liefdevolle armen van Grote Haas.

Het boek Raad eens hoeveel ik van je hou gaat over ‘houden van’, maar er zitten ook meetkundige elementen verstopt. Hazeltje strekt zich bijvoorbeeld uit, om aan te geven hoeveel hij van Grote Haas houdt. Zodra Grote Haas hetzelfde doet om zijn liefde te tonen, komt Grote haas veel verder.

Raad eens hoeveel ik van je hou is geschreven door Sam Mc Bratney en de illustraties zijn gemaakt door Anita Jeram

6. Welterusten, kleine beer (1989)

Het is bedtijd voor Kleine beer, maar hij is bang voor het donker. Gelukkig wil Grote beer hem graag helpen. Grote Beer brengt een klein lantaarntje naar Kleine Beer. Toch vindt Kleine beer het nog steeds te donker. 

Vervolgens brengt Grote beer steeds een grotere lantaarn, maar Kleine blijft nog steeds bang. Uiteindelijk neemt Grote Beer hem mee om samen te kijken naar het licht van de maan en Kleine Beer valt eindelijk in slaap in de armen van Grote Beer.

Welterusten, kleine beer is geschreven door Martin Waddell. In dit prentenboek zijn rekenkundige elementen verstopt, de lantaarn wordt steeds groter en groter. Het verhaal kan daarnaast herkenbaar zijn voor kinderen die, net zoals Kleine Beer, moeite hebben om in slaap te komen of bang zijn in het donker

5. Rupsje nooit genoeg (1969)

Rupsje nooit genoeg is een hongerig rupsje. Hij eet zich dwars door allerlei verschillende etenswaren, zoals blaadjes, verschillende soorten vruchten en zoetigheid. Nadat het rupsje zich de hele week rond heeft gegeten, gaat hij uitrusten in zijn cocon. Na een poos wachten, eindigt hij als prachtige vlinder.

In dit prentenboek Rupsje nooit genoeg komen de dagen van de week voor, tel je het eten en leer je over de ontwikkeling van rups tot vlinder. Zeer veel educatieve elementen dus! Bovendien heeft het boek prachtige prenten, gemaakt door Eric Carle.

4. Wij gaan op berenjacht (1989)

‘Wij gaan op berenjacht, wij gaan een hele grote vangen. Wij zijn niet bang…’, een bekend stuk dat zich in dit avontuurlijke boek herhaalt. Een gezin gaat samen een avontuur aan, ze zijn van plan een beer te vangen. Onderweg komen zij steeds een nieuw obstakel tegen.

Ze kunnen niet onder het obstakel door, ze kunnen er niet over- of omheen… Het gezin moet er steeds dwars doorheen! Nadat zij alle obstakels hebben overwonnen, komt het gezin bij een donkere grot. En wie komen zij daar tegen? Inderdaad, een beer! Het gezin is bang en rent snel terug naar huis, dwars door dezelfde obstakels.

Wij gaan op berenjacht is een spannend boek, geschreven door Michael Rosen. De herhaling in het boek is geweldig, kinderen leven helemaal mee met het avontuur.

Het verhaal is leuk voor kinderen om uit te spelen tijdens het voorlezen, kinderen ervaren de voorzetsels als ‘ omheen’. Aan de hand van dit boek kun je het daarnaast hebben over uitdagingen aangaan of handige keuzes maken.

3. De mooiste vis van de zee (1992)

De vis Regenboog ziet er prachtig uit, maar kan best onaardig doen tegen de andere vissen. Hij wil zijn mooie schubben niet delen. Hierdoor willen de andere vissen niet meer met hem spelen. Regenboog voelt zich eenzaam en alleen. Uiteindelijk leert Regenboog gelukkig dat het fijn is om te delen. Hij herstelt het contact met de andere vissen en voelt zich weer gelukkig en blij.

mooiste vis van de zee

De mooiste vis van de zee is geschreven door Marcus Pfister. Het boek heeft vanaf het eerste moment al een aantrekkingskracht door de prachtige gekleurde regenboog schubben.

Naast de mooie glitter schubben, heeft het verhaal ook een moraal. Het boek kan een aanknopingspunt zijn om met kinderen te praten over vriendschap, delen en samen spelen.

2. Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft (1989)

Toen de kleine mol op een dag zijn kop boven de aarde stak om te kijken of de zon al op was gebeurde het: iemand poepte op zijn hoofd! Helaas kon de kleine mol niet zo goed zien en kon hij niet ontdekken wie het was. De kleine mol geeft niet op en begint een zoektocht naar de dader.

Tijdens zijn zoektocht komt de kleine mol verschillende dieren tegen. Aan elk dier stelt hij steeds dezelfde vraag ‘heb jij op mijn kop gepoept?’. De dieren ontkennen en laten zien hoe hun poep eruit ziet. Uiteindelijk komt de mol, met wat hulp van de bromvliegen, erachter wie op zijn kop gepoept heeft.

Kinderen (en volwassenen) genieten van de herhaling en humor van het boek Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft. Het verhaal is geschreven door Werner Holzwarth en Wolf Erlbruch. Aan de hand van dit prentenboek kun je het hebben over de verschillende dieren (en hun uitwerpselen). Ga je binnenkort naar de kinderboerderij? Dan is dit boek leuk om voor- of achteraf voor te lezen.

1. Monkie

Monkie is een een knuffelaap en gaat mee vogels voeren in het park. Opeens begint het hard te regenen en zijn baasje moet er snel vandoor. Onderweg raakt Monkie zoek in de natuur. Verschillende dieren nemen de knuffel mee om te spelen, maar hierdoor raakt hij gehavend en stuk.

Nadat een vogel een oog heeft losgepeuterd, belandt Monkie in de sloot. Daar ligt hij dan, op de bodem tussen de vissen en andere waterdieren. Gelukkig is de redding nabij! Maar zou hij ook weer terug komen bij zijn baasje?

Mijn persoonlijke nummer één is het boek Monkie, geschreven door Dieter en Ingrid Schubert. Nou ja, geschreven… Het verhaal wordt alleen door prenten vertelt, er is geen tekst bij geschreven. Dit nodigt uit om zelf het verhaal erbij te bedenken.

Tekst is bij dit boek ook niet nodig, de prachtige prenten zijn duidelijk getekend. Er zijn bovendien allemaal kleine details waardoor je kan blijven kijken naar de mooie tekeningen.

Tip van de juf: mijn top tien leuke en leerzame prentenboeken!