Ga naar de inhoud

Gratis Yogales – De Leeuw in de muis

  • 6 min read
prentenboek

Lijkt het je interessant om aan jouw kleuterklas te starten met een yoga? Ik kan het je zeker aanraden! Je prikkelt hun fantasie, stimuleert hun evenwicht en de motorische ontwikkeling. Daarnaast werk je aan het zelfvertrouwen en bewustzijn, zelfs bij jonge kinderen.

De Leeuw in de muis is een bekend prentenboek binnen het thema groei-mindset. De growth-mindset sluit goed aan bij de houding die je bij yoga beoefent dat met dit prentenboek perfect voor een yoga avontuur! De yogahoudingen heb ik met de Peuteryogakaarten uitgekozen.

yogakaarten voor peuters

Heb je zelf een ander thema of prentenboek waar je een yogales bij wil uitwerken? In dit artikel heb ik beschreven hoe je zelf een yoga verhaal kan uitwerken.

Deze les heb ik geschreven voor peuters en kleuters. Daarnaast heb ik hem gegeven tijdens een ouder-kindyogales. Benieuwd naar mijn yogalessen? Bekijk dan het yoga aanbod en misschien tot snel!

“Je hoeft niet te brullen om iets te bereiken, je hoeft niet te grommen om sterker te lijken, je bent niet meer waard als je groot bent en brult, bedacht hij tevreden. Zijn wens was al vervuld.”

Muis

Lesopbouw

1. Gronden en warming up
2. Houdingen (Asana’s)
3. Massage en ademspel
4. Ontspanning en afronding

Lesduur: 30 tot 45 min
Leeftijd: 4 tot en met 7 jaar
Thema: jezelf krachtig voelen

Gronden en warming up

Gronden: de diamantzit

Fantasie: Op een stoffige plek in de hete woestijn stond een oeroude rots sterk en stevig te zijn. Je bent een rots, stevig en sterk. En onder die rots daar woonde een muis. 

Uitleg: kom zitten op je knieën. Leg je handen op je benen. Je mag je ogen dicht doen als je dat fijn vindt. Zit stevig als een rots.

Tips: breng je aandacht, maar naar de plekken in je lijf die de grond raken. Je mag je ogen ook even sluiten als je dat fijn vindt. Maak je schouders zacht.

Warming-up

Fantasie: die muis was zo klein en hij piepte zo zacht dat de andere dieren vaak heel onverwacht op de muis gingen staan en zitten. Je probeert de andere dieren te ontwijken

Uitleg opzij rekken: doe je armen in de lucht, buig naar de zijkant. En nu de andere kant op. Uitleg Twisten: de je handen op je schouders. Doe je romp naar links en naar rechts. Je hoofd draait mee.Uitleg rennen: de muis rent nu tussen alle dieren door en probeert niets aan te raken. Ren maar tussen de matten door, zonder iemand aan te raken. Kom weer naar je mat, leg je hand op je hart en voel na.

Asana’s – houdingen

Houding 1: de leeuw 

Fantasie: de leeuw op de rots rekt zich even uit en daarna geeft hij een brul.

Uitleg: je zit op handen en knieën. Maak je rug bol, breng je rug omhoog en je hoofd naar beneden. Maak je rug hol en BRUL als een leeuw. Doe dit een paar keer voor jezelf.

Houding 2: De antilope (de geit)

Fantasie: Alle dieren bewonderen de leeuw. De antilope bewondert de leeuw…

Uitleg: je staat met op handen en voeten. Gooi je benen in de lucht. Spring als een antilope.

Houding 3: de olifant

Fantasie: de olifant bewondert de leeuw ook…

Uitleg:je staat rechtop. Je voeten een beetje uit elkaar. Vouw je handen in elkaar en buig voorover. Zwaai je armen op en neer.

Houding 4: de papegaai

Fantasie: en de papegaai bewondert de leeuw.

Uitleg: je staat rechtop. Doe je armen omhoog. Buig door je knieën en breng je armen omlaag. Vlieg als een papegaai.

Houding 6: de dappere muis (de kameel)

Fantasie: de muis wil ook leren grommen. Dus hij klimt naar de leeuw om dit te leren.

Uitleg: je zit op je knieen. Strek je bovenbenen. Plaats je handen op je billen. Buig naar achteren en kijk omhoog. 

Houding 7: de angstige leeuw (de muis)

Fantasie: de leeuw schrikt enorm, hij is bang voor muizen!

Uitleg: je zit op je hielen. Buig naar voren en strek je armen vooruit op de grond. Leg je hoofd op de grond. Je mag je armen ook op je ogen of voeten leggen.

Massage en ademspel

Ademoefening: de leeuw ademhaling

Fantasie: de leeuw leert je nu brullen en grommen!

Uitleg: je zit op je knieen. Je bovenlichaam is iets gestrekt. Spreid je vingers als klauwen. Steek je tong uit en kijk iets naar boven. Brul als een leeuw! Doe dit maar een aantal keer.

Massage: dieren in het oerwoud

Fantasie + massagegreep

Zo doen de muizen, de muizen de muizen         vingers wandelen. 

Zo doen de vogels, de vogels, de vogels         handen strijken

Zo doen de olifanten, de olifanten, de olifanten     handen druk. 

Zo doen de antilope, de antilopen, de antilope     duimen druk

Tips: vraag altijd of de ander het oké vindt dat je hem of haar gaat masseren. Als de ander te hard masseert, vraag dan vriendelijk of hij/ zij wat zachter wil masseren.

*Op de melodie van het eerste stukje van ‘Zo gaat de molen’.

Ontspanning en afronding

Uitleg: we gaan nu de sterke rots meditatie doen. De mat is jouw rots, kom zitten of liggen zoals jij fijn vindt. Sluit je ogen.

Je kunt het verhaal verder voorlezen of kiezen voor de meditatie.

Meditatie: De mat is de stevige rots. Je zit bij de leeuw en de muis bovenop de rots. Hoe ziet je rots eruit? Je voelt de rots onder je. De rots voelt stevig en sterk. De wind waait om je heen, maar de rots blijft stevig staan. Je voelt je ook stevig en sterk, net als de rots. Zeg maar voor jezelf ‘ik ben stevig en sterk als een rots’. Hoe voelt dat, stevig en sterk zijn? Als je zo je ogen open doet, houd je de kracht van de rots vast. Kom rustig op je eigen tempo omhoog en doe je ogen open. Rek je even uit, draai je schouders even rond. Haal een maar een keer diep adem en doe maar wat voor je fijn voelt om wakker te worden. 

Hoe voelde het om zo te denken aan de rots? Waar voelde je deze kracht en stevigheid in je lijf? Hoe voelde het om te brullen als een leeuw? 

Gratis Yogales - De Leeuw in de muis